Preview Mode Links will not work in preview mode

Japanpodden


Aug 27, 2022

Hej och välkommen till Japanpodden. Jag heter Jon Thunqvist och som vanligt medverkar även Göran Edman, Hans Rhodiner och Lars Vargö.

Podden är tillbaka efter sommaren och en händelserik sommar har det varit, dock inte i positiv bemärkelse i alla delar. Mycket av dagens podd kommer att handla om mordet på Japans förre premiärminister Shinzo Abe. Han sköts ihjäl den 8 juli i staden Nara där han deltog i ett valmöte. 

Enligt vad som framkommit är mördaren en 41-årig man som beskyllde Abe för att vara den ytterst ansvarige till att hans mor hade donerat stora summor pengar till den religiösa rörelsen Unfication Church, startad av sydkoreanen Sun Myung Moon på 1950-talet. Moon själv avled 2012 men kyrkan finns kvar och är aktiv i många länder, däribland Japan. Det har efter mordet framkommit att flera framstående japanska politiker tog emot donationer från och/eller hade samröre med Unification Church. 

Jag fick kontakt med Jakob Edberg som sedan flera år driver GR Japan - en government relations byrå med verksamhet i Tokyo, Osaka, Seoul, London och Washington och min första fråga var förstås hur nyheten om mordet på Shinzo Abe togs emot i Japan.